dijous, 3 de gener del 2013

La cobla - MÚSICA

La cobla és una agrupació musical típica de Catalunya, la qual toca fins a sardanes, balls populars catalans i tot tipus de música. Toquen al aire lliure per això utilitzen instruments de gran força sonora, com els instruments de metall ja que si no, no es podrien sentir.

Els instruments utilitzats són el flabiol, el tamborí, el tible, la tenora, el sac de gemecs, la trompeta, el trombó, el firscorn i el contrabaix.

      I els tipus de cobla són:

-     Cobla de tres quartans: És la agrupació antiga, la dels seus orígens a les comarques  gironines a principis del s.XIX i estaven formades per tres o quatres músics als quals s'hi podia afegir un últim músic. Estaven integrades per Flabiol, tamborí, sac de gemecs (ara es tenora), tarota i tible. S'anomenava "cobla de tres quartans" pel fet que eren tres músics que tocaven quatre instruments. Cal destacar que a sigut una de les formacions tradicionals catalanes amb més difusió per tot el mon.

Cobla actual: La cobla que coneixem a l'actualitat, és el resultat de l'evolució de la cobla de tres quartans, on, recordem, hi havia 3 instruments, el flabiol i el tamborí, el sac de gemecs i la tarota; i 4 músics. Està formada per un conjunt de dotze instruments  i onze musics que gràcies als seu gran volum sonor pot interpretar les seves peces a l'aire lliure. Les innovacions i al procés evolutiu són obra del músic català Pep Ventura que destinà gran part de la seva vida al món de la sardana i la cobla catalana i sobretot a l'execució, interpretació i innovació de la tenora. Actualment toquen 2 trompetes, trombó, 2 fiscorn, contrabaix, flabiol i tamborí, 2 tibles, 2 tenores



http://es.wikipedia.org/wiki/Portal:Cataluña

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada